Jajka najlepsze dla zdrowia

too

Jajka najlepsze dla zdrowia

Jajko to skarbnica najlepiej przyswajalnych składników odżywczych, a przez lata byliśmy straszeni , że należy je jeść w ograniczonych ilościach ze względu na cholesterol. Z tym,  że po pierwsze to nie cholesterol powoduje choroby serca i krążenia, a po drugie jeśli gotujemy jajka we wrzątku, wewnątrz skorupki temperatura nie przekracza 92 stopni, a w związku z tym nie ginie lizyna, która neutralizuje cholesterol zawarty w jajku, a nawet wypłukuje go z naczyń krwionośnych.

 

jajka skarbnica witamin

A więc gotowanymi jajami można obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Lizyna jest jednym z niezbędnych 8 aminokwasów, których ludzki organizm sam nie potrafi wytworzyć i wszystkie te aminokwasy zawiera właśnie jajko.  Lizyna wchodzi w skład białek osocza krwi, stanowi niezbędny składnik białek strukturalnych kości, skóry, ścięgien, chrząstek i białek tworzących hormony, enzymy, przeciwciała, jest niezbędna dla wzroku.

 

Ponadto jajko jest źródłem najlepiej przyswajalnych minerałów, witamin K, A, B12, witaminy D której wszystkim w naszej szerokości geograficznej brakuje a która bierze udział aż w 200 procesach genetycznych, oraz wysokiej jakości kwasów tłuszczowych  niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu, układu nerwowego i serca.

Jajka to najdoskonalszy produkt pochodzenia zwierzęcego, jest w nich wszystko co potrzebne do życia. Nie ma drugiego takiego pokarmu, który zawiera tyle niezbędnych dla zdrowia i łatwo przyswajalnych składników odżywczych i jednocześnie jest niskokaloryczny.

Doktor Dr. Weston A. Price  powiedział : „Amerykanie cierpieliby na mniej chorób serca, gdyby jedli więcej jaj”.

zdrowe jajka od szczesliwych kur
Oczywiście mowa tu o jajach od szczęśliwych kur, wiejskich, a nie z fabryki klatkowej.

Wiejska kura nie stresuje się pobytem w klatce przez co  nie produkuje chormonów stresu, sama dobiera sobie jedzenie instynktownie – skubie trawę, zioła, czasami piasek, kamyki które są źródłem krzemu. Dostaje ziarno, zamiast paszy z barwnikami, hormonami i antybiotykami oraz co najważniejsze jest na słońcu, dzięki temu wytwarza w jajku witaminę D.

A więcej jedzmy dużo jaj, jeśli się boimy cholesterolu to gotowanych w skorupkach,  najlepiej zakupionych prosto u gospodarza ewentualnie z wolnego wybiegu, warto zapłacić trochę więcej i mieć pełnowartościowy produkt.

Medycyna ludowa zna również skuteczne sposoby leczenia jajem.  Terapia jajkiem 

 

zdrowe jajka

Dodałabym jeszcze to, co kiedyś wyczytałam w książce jednego polskiego doktora, gdzie zmieniło to mój pogląd na ten temat, dlatego warto aby każdy to wiedział.

Nie tyle jajko jest cenne, co żółtko. Pomyśl teraz przez chwilę; z żółtka rodzi się nowe życie… Więc co takiego musi mieć w sobie wartościowego, że jest ono najlepsze? Kiedy kobieta jest w ciąży, jej cały organizm jest skupiony na dziecku, wszystkie najcenniejsze składniki z ciała oraz to, co dostarcza do organizmu w pierwszej kolejności są dostarczane do nowego życia, które w sobie nosi. Wszystkie wartości odżywcze, białko, tłuszcze, witaminy są transportowane tam, gdzie jest Nowe życie, po to aby było idealnie zbudowane, miało wszystko, to co potrzebne aby stać się nowym wspaniałym człowiekiem.  Ciało kobiece jest na drugim planie.

Tak samo jest z żółtkiem kurzym. Jest w nim wszystko to co najcenniejsze: białko najlepszej jakości, tłuszcze, aminokwasy, żelazo, mikroelementy i witaminy.

Zdecydowanie lepsza jest  ciepła jajecznica, czy omlet  z rana, ze szczypiorkiem, pomidorami, serem, czy wędliną, niż kanapki. Kobiety w ciąży, oraz te, które są właśnie po porodzie, powinny spożywać większa ilość żółtek, aby uzupełnić żelazo i białko w swoim organizmie. Nie będą miały wtedy problemów z wypadaniem włosów, skórą czy innymi dolegliwościami.

warto się nad tym zastanowić i zgłębić wiedzę w tym temacie…

z pozdrowieniami

Bądź Piękna

źródło: http://sekrety-zdrowia.org/jajko-to-skarbnica-najlepiej-przyswajalnych-skladnikow-odzywczych/